Hírek

Elérhetőségek

Tájékoztatás tűzgyújtási tilalomról

Tisztelt Lakosság!
 
Nagyszentjánoson jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ezzel kapcsolatban téves információk keringenek a közösségi médiában.
A kerti hulladék égetése károsítja a környezetünket. Sajnos, rendszeresen tapasztaltuk, hogy sokszor olyan anyagok is a tűzbe kerültek, amelyek elégése során súlyosan egészségkárosító gázok szabadultak fel. Önkormányzatunk a környezet és a jövő nemzedékek egészsége védelmében az elmúlt években szigorúan korlátozta a kerti hulladék égetését, melynek teljes tiltását már törvény mondja ki. A veszélyhelyzetben az önkormányzatok biztosíthatnak lehetőséget az égetésre, de a jövőben valóban teljes tiltásra kell felkészülnünk.
A tavasz beköszöntével elkezdődnek a kerti munkák, ezzel együtt kerti hulladék is keletkezik, ennek elhelyezésére és feldolgozására önkormányzatunk a Tisztelt Lakosságnak segítséget nyújt, és a következőket javasolja:
Március hó folyamán, a vasútállomással szemben lévő parkot határoló domb túloldalán lehetőséget biztosítunk a fás növényi hulladék lerakására. Az ágvastagság elérheti a 15-20 cm-t is. A lerakást jelezni kell a 96/544-030-as telefonszámon, és egyéb szeméttől mentesen átvesszük Önöktől. Március végén egy nagyteljesítményű ágdaráló berendezéssel felaprítjuk, és a parkjainkban talajtakaró mulcsként felhasználjuk a darálékot.
A lágyszárú növényeket, fűkaszálékot, kérjük, komposztálják saját kertjükben. Ősszel a lehullott falevelekből is kiváló komposzt készíthető. A földdé érett komposztot meghálálják kertünk virágai, a zöldségek, gyümölcsfák és dísznövényeink is. 400 kg szerves hulladékból kb. 60 kg tápanyagdús, finom komposztföld keletkezhet. A diófa levele a barna kukában is elhelyezhető, de valamennyit a komposztba is lehet tenni, egyébként a kerti hulladékot a gönyűi hulladékudvar is átveszi.
 
Tisztelettel:
Friderics Cecília
polgármester