Hírek

Elérhetőségek

Rendkívüli háziorvosi tájékoztató (III. 18.)

rendkívüli háziorvosi tájékoztató!!

 

Tekintettel a napról-napra súlyosbodó, koronavírus okozta körülményekre, jelen tájékoztatóban néhány nagyon fontos információt szeretnénk kedves betegeinkkel megosztani.

 

Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy ha valaki koronavírus fertőzéses gyanús személlyel érintkezett, illetve koronavírussal fertőzött országból érkezett személlyel találkozott és tünetei vannak (mely leggyakrabban láz, köhögés, légszomj), akkor NE A HÁZIORVOSI RENDELŐBE jöjjön be, hanem telefonon értesítsen erről az esetről vagy hívja az erre létrehozott országos ingyenes telefonszámok egyikét, ahol segítséget kaphat a további teendőkről: 06-80/277-455 vagy 06-80/277-456.

 

Szintén kérnénk azokat a betegeket, akiknek légúti megbetegedése, köhögése, láza, nehézlégzése van, egyáltalán ne jöjjön be a háziorvosi rendelőbe, hanem a 96/960-109-es háziorvosi rendelő telefonszámán hívjon bennünket rendelési időben, ahonnan telefonon keresztül a szükséges információkkal, (tüneti terápia, esetleges gyógyszeres kezelés, illetve receptköteles gyógyszerek felírása) a háziorvos ellátja.

 

Az új országos rendelkezések szerint légúti tünetek esetén a háziorvos nem hívható ki a beteg otthonába! A háziorvossal telefonon beszélve eldönthető, hogy telefonon keresztül megoldható-e a beteg ellátása vagy a beteghez szükséges mentőt hívni.

 

Változatlanul megkérjük betegeinket, hogy a közeli emberi érintkezések, találkozások elkerülése érdekében receptjeiket csak telefonon keresztül írattassák fel, melyeket e-recept formájában, papíralapú recept kinyomtatása nélkül, igazolványaik bemutatásával tudnak kiváltani (03.13-tól meghatalmazás nélkül is kiválthatók a mások részére felírt receptek is az adott személy okmányaival).

 

Mivel a kórházakban átmenetileg szünetelnek a kivizsgálások, szűrések, különböző kezelések, és csak életveszélyes és sürgős eseteket látnak el, úgy a háziorvosi szűrések, vérvételek, kivizsgálások, beutalások, leletbemutatások is szünetelnek. Ezért kérjük betegeinket, hogy ez ügyben se keressék fel a háziorvosi rendelést! Kivételt képeznek a gyógyszerbeállításhoz szükséges laborba utalások. Amennyiben korábbi laborleletében súlyos eltéréseket észlelne, azt is kérjük, hogy telefonon jelezze felénk.

 

A háziorvosi igazolást igénylő néhány napja lejárt, ill. néhány napon belül lejáró okmányok (jogosítvány, közgyógyigazolvány stb.), ill. a szakorvosi javaslatok meghosszabbítása, jelen helyzetre való tekintettel szünetel, de az érvényességük még 3 hónapig fennáll.

 

Újfent felhívjuk főként idős, 60 év feletti betegeink figyelmét, hogy közösségbe egyáltalán ne menjenek, és a háziorvosi rendelőbe is csak sürgős szükség (életveszély, vagy tartós egészségkárosodás elkerülése) esetén menjenek! Tartózkodjanak otthonaikban! Mindennapos ellátásukról (bevásárlás, gyógyszerek kiváltása stb.) rokonaik, hozzátartozóik gondoskodjanak a lehető legkevesebb személyes érintkezéssel és találkozással!

 

A megfertőződés elkerülése érdekében nagyon fontos a higiéniás szabályok szigorú betartása, gyakori szappanos és kézfertőtlenítős kézmosás, köhögés, tüsszentés esetén zsebkendő használata, szorosabb testi érintkezés (puszilkodás, kézfogás, ölelkezés) elkerülése. Viszont javasolt a lakások, házak gyakori, több perces átszellőztetése, a friss levegőn való tartózkodás, pl. kertben, udvaron, az immunrendszer erősítése vitaminok, változatos ételek, bő folyadék fogyasztásával.

 

Közreműködésüket, türelmüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Tisztelettel: Dr. Szauter Csaba Gábor háziorvos

2020. március 17.